Громади не повинні залишатися наодинці зі своїми проблемами

Під час форуму місцевого самоврядування «Перші кроки територіальних громад на шляху децентралізації влади», який відбувся 27 березня у селищі Тростянець учасникам заходу була презентована новостворена громадська організація «Соціальний центр МХП», яка і виступила організатором форуму.

Презентував організацію Голова ГО «Соціальний центр МХП» Олександр Кучер, який розповів про залучення соціально-відповідального бізнесу до вирішення проблем місцевих громад.

- Соціальна політика компанії МХП націлена на громади, з якими вона взаємодіє та на їхніх територіях здійснює господарську діяльність, а громадська організація «Соціальний центр МХП» співпрацюватиме з усіма громадами Вінниччини, - наголосив Олександр Кучер.

Народний депутат Микола Кучер, у свою чергу, зазначив, що зараз головне завдання - донести інформацію про усі процеси, що відбуваються на законодавчому, виконавчому рівнях влади, до усіх територіальних громад. Саме для цього і був створений Соціальний центр МХП.

- Сьогодні створено громадську організацію «Соціальний центр МХП», щоб допомогати нашим громадам. Під його крилом сьогодні формується потужний кадровий потенціал, аби громади отримали методологічну, юридичну та практичну допомогу. У підприємства Миронівський хлібопродукт є серйозний досвід, коли влада, бізнес і громада працюють разом, і тому зараз головним є встановити з громадами максимальний зворотній зв'язок, щоб зрозуміти, в чому один одному можемо допомогти, - зауважив Микола Кучер.

Щодо процесів добровільного об’єднання народний обранець наголосив, що вирішальне слово щодо об’єднання залишається за громадами. Якщо територіальні громади бажають об’єднатись, їх потрібно всебічно підтримати; але якщо громада не бажає з кимось об’єднуватись, потрібно і таку громаду підтримати у її рішенні.

Як зазначив у своєму виступі голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, нині вже реалізується перший етап децентралізації, пов’язаний із внесенням змін та доповнень до Бюджетного та Податкового Кодексів, який кардинально змінив систему взаємин у питаннях міжбюджетних відносин, а також доходів, які надходять до місцевих бюджетів.

Нині ж, країна входить у другий етап - об’єднання територіальних громад. При цьому керівник області наголосив, що мова не йде про адміністративно-територіальну реформу, а про добровільне об’єднання громад, і базовим принципом об’єднання є добровільність.

- Якщо громади пройдуть цей процес відповідно до закону, то в частині формування бюджетів отримають повноваження, подібні до міст обласного значення. Їм надходитиме 60% податку з доходів фізичних осіб, в обхід району заходитиме субвенція на освіту і охорону здоров’я, по видатковій частині бюджету громади отримають кошти на утримання шкіл, дитсадків, центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Наступного бюджетного року законодавець повинен передати цільову субвенцію з держбюджету до цієї територіальної громади для вирішення конкретної проблеми, пов’язаної з розвитком інфраструктури, - повідомив Валерій Коровій.

Процес об’єднання громад має завершитися виборчою кампанією, яка дасть можливість новообраним радам сформувати виконавчі комітети і вже нести повну відповідальність за розвиток території.

Громадська організація «Соціальний Центр МХП» не обмежується роботою Форуму, організатором якого нині виступила, а планує працювати в постійному режимі консультаційної та організаційної допомоги для територіальних громад сіл, селищ та міст, бути їхнім помічником у вирішенні будь-яких юридичних та соціальних питань.

- Громади не повинні залишатися наодинці зі своїми проблемами. Потрібно змінювати систему управління, а це можна зробити лише спільними діями. Усі територіальні громади повинні бути фінансово забезпеченими, - зазначив Олександр Кучер.

Довідково: Громадську організацію «Соціальний Центр МХП» створено за сприяння компанії «Миронівський хлібопродукт» з метою консультаційної та організаційної допомоги громадянам у відстоюванні їх законних прав та інтересів, підтримки та сприяння соціально-економічному розвитку територіальних громад, а також організації соціальних проектів у сфері громадської діяльності.