ГО «Соціальний центр МХП» допомагає громадським ініціативам в отриманні грантів

Півроку тому в Ладижині відчинилися двері Громадської організації «Соціальний центр МХП», і чим довше існує центр, тим більше людей та організацій звертаються по допомогу. Щомісяця, в середньому до Соціального центру МХП надходить близько 500 звернень від містян та жителів навколишніх районів. Детальніше про роботу Центру розповідає його керівник – Олександр Кучер.

Олександре, яка основна мета «Соціального центру МХП»?

Соціальний центр – це місток між підприємствами групи компаній «Миронівський Хлібопродукт» і людьми, громадами та громадськими організаціями. Підприємства мають свої виробничі завдання, а ми – безпосередньо займаємося проблемами людей і громад. Сенс Центру – надання юридичної та методологічної допомоги людям та громадам, а також в окремих випадках надаємо матеріальну допомогу.

Надаєте матеріальну допомогу, тобто гроші?

Більшість звернень, дійсно, стосуються грошей. Звичайно ж, коли людина просить погасити її квартирний борг, розміром у кілька десятків тисяч гривень, чи кредит у банківській установі – ми цього не робимо. А там, де прохання стосується реально проблеми громади та не виходить за розумні межі – завжди підтримуємо. Щоправда, це часто буває «як крапля в морі», бо здавалося б, який сенс міняти вікна у будинку, який руйнується чи латати ямки на дорогах, які потребують капітального ремонту? Все ж, у міру своїх можливостей ми ідемо назустріч. Стараємося не відмовляти школам та дитсадкам.

Який відсоток прохань задовольняється?

Майже всі. Але часто допомога центру не покриває усіх потреб заявників. Тому що фонд соціального центру є обмеженим, а тих, хто звертається, дуже багато. Бувають випадки, коли ми не можемо допомогти якщо, скажімо, людина звернулася запізно. Або ж питання неможливо вирішити через законодавчі колізії. Тоді допомога носить консультаційний характер.

У яких ще напрямках працюєте?

Працевлаштування людей. Працюємо з вакансіями по підприємствах МХП. Вони оновлюються щонеділі. У більшості випадків наші направлення на роботу – успішні. Допомагаємо воїнам АТО. Надаємо соціальну допомогу тим, хто в ній потребує. Трапляється навіть так, що люди не звертаються, а ми самі бачимо проблему, знаходимо того, хто може її вирішити, та допомагаємо. І ще один важливий напрямок нашої роботи – це просвітницька діяльність. Ми проводимо багато семінарів, лекцій, тренінгів, здебільшого вони стосуються питань децентралізації та розвитку громад. З метою просвітництва та інформування ми також видаємо «Газету соціальну», яку люди отримують безкоштовно. Думаю, така незалежна газета дає людям більше збалансованої інформації, а також робить цю інформацію доступною.

Яка географія діяльності Соціального центру?

Інтенсивно працюємо на території Гайсинського, Тростянецького, Тульчинського, Теплицького і Бершадського районів, міста Ладижин. Крім того, ми є організаторами та учасниками форумів з питань децентралізації та розвитку громад, як на Вінниччині, так і в сусідніх областях. Соціальний центр МХП став організатором круглого столу-дискусії у Верховній Раді України на тему: «Сталий розвиток сільських територій в умовах процесів децентралізації в Україні».

Хто працює у вашій команді?

Маю сказати, що ініціатором створення «Соціального центру МХП» є Микола Іванович Кучер. Разом зі мною в Ладижині також працює помічник народного депутата, керівник громадської приймальні Мар‘яна Нарожна. Через її руки і серце проходять всі документи, вона спілкується з людьми та надає консультаційну допомогу місцевого рівня. Київська команда працює з більш складними зверненнями, які вже адресуються народному депутату Миколі Кучеру: працює зі зверненнями, вирішує юридичні питання Анастасія Авсєєвич, фінансовими, правовими питаннями та законопроектною роботою займається Павло Мороз, куратор медичного напрямку – Валентина Маркевич, грантовими програмами займається Денис Кузнецов, Олена Дереженко підтримує зв’язки із ЗМІ. Це той кістяк, завдяки якому центр розвивається і дає хороші плоди. Насправді ж, людей працює більше і кожному з них є за що дякувати.

Плани на найближчий період?

Соціальний центр МХП в даний час бере активну участь у грантових конкурсах щодо підтримки слабозахищених верств населення, підтримки малих громад та громадських ініціатив. Плануємо у найближчому часі стати організацією, яка надаватиме на території Вінницької області субгранти від міжнародних донорських організацій. Просто зараз на окремий проект ми можемо витратити, наприклад, 50 тисяч гривень. Але якщо залучимо донорські організації, то вони до наших 50 тисяч зможуть додати ще 250 тисяч гривень, і на загальну суму можна буде зробити набагато більше добрих справ.

А якщо якась місцева організація захоче взяти участь в конкурсі на отримання гранту, ви зможете надати їй підтримку?

Безумовно. Готові таким організаціям надавати консультативну допомогу, а також можемо взяти участь у проекті як третя сторона, надавши відповідну фінансову підтримку проекту. Дуже часто громади чи громадські організації, коли беруть участь у грантових конкурсах, не мають можливість сплатити свій фінансовий внесок, який має складати 10-20% від загального розміру гранту. А це є обов’язковою умовою донорських організацій. І Соціальний центр МХП готовий підтримувати ті проекти, які відповідають тематиці діяльності Центру. Разом будемо сильніші!

В який час краще звертатись до «Соціального центру МХП»?

Кожний перший та третій понеділок місяця з 9-ї до 14-ї години за адресою: вул. П. Кравчика, 9, (перший поверх 9-поверхівки навпроти Ладижинської міської ради) ми проводимо прийом громадян з особистих питань. З питань співпраці та підтримки проектів до нас можна звертатись в будні дні за телефоном: (066) 777-85-90, або info@mhp.org.ua

ГО «Соціальний центр МХП» допомагає громадським ініціативам в отриманні грантів