У парламенті обговорили шляхи розвитку сільських територій в умовах децентралізації в Україні

За ініціативи громадської організації «Соціальний центр МХП» та народного депутата України Миколи Кучера 31 липня у Верховній Раді відбувся круглий стіл на тему «Сталий розвиток сільських територій в умовах децентралізації в Україні».

У роботі круглого столу взяли участь іноземні та вітчизняні експерти, фахівці з питань впровадження реформ децентралізації та розвитку сільських територій, представники Міністерства аграрної політики та продовольства, громадських організацій.

Іноземні експерти поділилися досвідом реформ, через які вже пройшли їхні країни. Зокрема, президент Латвійської асоціації інформаційних та комунікаційних технологій доктор Сігне Баліна розповіла про уроки, отримані Латвією під час проведення децентралізації та досвід запровадження електронного врядування. За її словами, Латвія одразу зробила наголос на розвиткові інформаційних технологій, дуже швидко перейшла до системи електронного декларування податків, надання електронних адміністративних послуг для підприємців. А вся система державних закупівель нині відбувається також в онлайн-режимі, на кшталт інтернет-магазину, і громадськість може простежити, які товари чи послуги придбано за державний кошт. Перехід до електронного врядування привів і до збільшення надходжень до державного кошторису на 25 відсотків, зауважила С. Баліна.

Нідерландський філософ та політик, доктор Сібе Шаапа, котрий розпочинав свій трудовий шлях фермером, також поділився своїми міркуваннями щодо самоврядування в Нідерландах та інтегрованих систем управління.

Народний депутат Микола Кучер відзначив, що в нас процес децентралізації проходить складно, наголосивши: багато людей на місцях чекають, що хтось має прийти до них і все змінити, однак такого не буде, бо децентралізаціяце передусім зміни у власній свідомості. «У процесі підготовки до децентралізації необхідно проводити дуже серйозну роз’яснювальну роботу та навчання. Так, можна констатувати, що сьогодні є колосальна довіра до місцевої влади, такої довіри не має ні Верховна Рада, ні Уряд. Втім, аби не втратити її, потрібна кропітка робота, як на законодавчому рівні, так і на місцях», - заявив Микола Кучер в ході обговорення проблем провадження адміністративно-територіальної реформи.

За словами Миколи Кучера, «у більшості облдержадміністрацій вже розроблені перспективні плани об'єднання громад відповідно до закону про об'єднання територіальних громад. Але все може піти не за планом, бо люди самі повинні визначатися, з ким і як об'єднуватися. Потрібно не плани складати, а обговорювати це питання спочатку з людьми, з громадами».