На Вінниччині відбулися форуми «Залучення інвестицій у соціально-економічний розвиток району за рахунок грантової діяльності територіальних громад»

У лютому 2016 року громадська організація «Соціальний центр МХП» за сприяння депутата Вінницької обласної Ради, голови постійної комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного і міжрегіонального співробітництва Лариси Білозір й активної участі провідних фахівців у сфері грантової діяльності, директора Регіонального ресурсно-інформаційного центру розвитку громад «Громади Вінниччини» Андрія Кавунця, керівника проекту ЄС Наталі Гижко, помічника директора департаменту виробництва продукції рослинництва і тваринництва ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Павла Мороза, а також очільників районів, голів сіл та представників освіти, медицини, культури в Тростянецькому, Теплицькому та Бершадському районах відбулися форуми «Залучення інвестицій у соціально-економічний розвиток району за рахунок грантової діяльності територіальних громад».

У своєму виступі Лариса Білозір закликала керівників територіальних громад не залишатися осторонь та активізувати свою роботу у напрямі написання проектів. Адже це, на її переконання, один із реальних механізмів залучення коштів для вирішення проблем села. На першому етапі мова йде про участь громад в оголошеному 16 лютого обласному конкурсі розвитку територіальних громад, а вже потім можна говорити про вихід на загальнодержавний та міжнародний рівень написання проектів.

Зважаючи на те, що для багатьох очільників сіл та селищ це новий і досі незнайомий напрям роботи, депутат обласної Ради Лариса Білозір пообіцяла консультативну підтримку тим громадам, які все ж наважаться на написання грантових заявок. І водночас закликала не сприймати даний форум, як черговий привід поговорити і розійтись.

«Я наполягаю, щоб наш форум у черговий раз не вилився просто в розмову. Як то кажуть, зібралися, поговорили, роз’їхались, махнули рукою і забули. Ні, ми будемо спільно працювати. Я відповідально говорю про те, що я готова допомагати у написанні»,- запевнила присутніх Лариса Білозір.

Одним з небагатьох вдалих прикладів залучення грантових коштів на теренах Тростянецького району має громада села Ілляшівка.

За останні 10 років сільська рада залучила 720 тис. гривень фінансування за рахунок участі в грантових конкурсах. Все почалось із невеликого проекту на 4 тис. гривень з очистки криниць. А зараз в активі громади участь не лише у загальнодержавних, але й міжнародних проектах.

За кошти закордонних донорів Ілляшівка має у себе відремонтований дитячий садок. «Але далося це не легко» - каже голова села.

«Наскільки це для мене було важко, але я дуже рада, що брала участь у грантових проектах. Так, дуже важко звітувати, але є результат. Дякуючи цьому проекту ми зробили дитячий садок, замінили дах, вікна та двері. Було важко і цікаво, але головне - що є результат»,- зазначила Людмила Василенко.

У свою чергу директор ТОВ «Вінницька Птахофабрика», депутат обласної Ради Ігор Лещенко повідомив, що співпраця підприємства та трьох сільських рад району – Оляницької, Четвертинівської та Гордіївської дає змогу вирішувати нагальні проблеми цих населених пунктів.

Однак, за словами депутата обласної Ради Ігоря Лещенка, наступна мета – стати партнерами цих громад і виступити співфінансистами у рамках грантових конкурсів та проектів.

Водночас Павло Мороз акцентував увагу системній роботі компанії МХП величезну увагу приділяють питанню екологічної безпеки своїх підприємств оснащуючи їх обладнанням провідних світових виробників.

«Розміщуючи свої виробничі потужності на території районів, такі потужні підприємства, як ПАТ «Миронівський Хлібопродукт», є відповідальними перед громадами за інфраструктуру місцевості, а це - дороги, школи, дитячі садочки та лікарні. Надзвичайно важливим питанням є екологічна безпека. У збереження екології місцевості підприємства МХП щорічно інвестуються десятки мільйонів доларів. У підтвердження цього, ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» - єдина українська компанія, яка вже не перший рік успішно продає свої акції на Лондонській біржі. А це свідчення того, що зарубіжні партнери високо оцінюють досягнення компанії»,-зазначив помічник директора департаменту виробництва продукції рослинництва і тваринництва ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Павло Мороз, під час свого виступу на форумі у Теплику.

Присутній на форумі експерт Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування Андрій Кавунець презентував присутнім досвід співпраці Ресурсного центру з громадами з написання проектів, що дозволило тільки в 2015 році залучити близько 21 мільйона грантових коштів на вирішення місцевих проблем. Було представлено також і умови участі та порядок підготовки якісної заявки обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад. Наталя Гижко, в свою чергу, представила досвід реалізації грантового проекту зі створення обслуговуючих молочних кооперативів в Томашпільському районі, що реалізується спільно Томашпільскою районною радою та Єврорегіоном «Дністер». Проект фінансується Європейським союзом, а його бюджет становить майже 500 тис. євро.

За підсумками регіонального форуму було оголошено про створення на Тростянеччині Інформаційно-аналітичного центру, який буде виконувати консультативні функції для допомоги громадам з написання грантових заявок, а також співпрацювати з обласними структурами під час підготовки заявок та реалізації проектів.